HTML

Pénztörténet

A blog a pénz történetével foglalkozik, főleg numizmatikával, azaz érmékkel, de szó lesz bankjegyekről, pénzhelyettesítőkről, a pénz történetével foglalkozó kidaványokról, könyvekről, újságokról és katalóguskoról. A fő témakör: a Római Birodalom III-IV-ik századi, és a középkori magyar érme kibocsájtás X-XVI. század között.

Friss topikok

Numizmatikai blog

2014.12.20. 21:23 Pénztörténet

Az első papírpénzek

Címkék: bankjegy papírpénz

A mai tudásunk szerint az első papírpénzt a Tang-dinasztia alatt (618-907) Kínában adták ki 650 körül. Akkoriban 3,8 gramm súlyú, Juan-Pao nevű, kis értékű rézpénz volt forgalomban, de ebből hatalmas mennyiség kellett egy-egy üzlet lebonyolításához, a gazdagabbak külön embereket alkalmaztak a pénzük őrzésére. Nagy nehézséget okozott a tárolás mellett a szállítás és a kifizetés is. A forgalom megkönnyítésére adta ki az uralkodó a Pao-Csao-t, a 10000 Juan-Pao rézpénzt érő, igen finom papírból készült értékjegyet. Ez igen gyorsan népszerű lett, főleg a kereskedők között, mert megbíztak benne. Tudták, hogy azonnal átváltható és pontosan 10000 darab rézpénzt fognak érte kapni. Tehát ennek a papírpénznek a fémre való beválthatóság volt az alapja, mint az európai 19-20-ik századi bankjegyeknek jó ideig (jobban mondva az abban való bizalom volt az alapja, hogy bármikor beválthatják), de sokan nem is váltották be, hanem ezzel bonyolították az üzleteiket és ebben tartották a vagyonukat. Magyarul kezdett pénzként funkcionálni, annak ellenére, hogy eredetileg nem annak szánták, hiszen kisebb címlet nem is létezett. Hozzá kell tenni: a mai pénzek nagy része is a bizalmon alapul, hiszen már rég nincs ezüst- vagy aranyalap. Látszik is, hogy néha szinte órák alatt omlik össze egy-egy ország valutája, ha nagyon megrengetik a negatív hírek.

A történelem során a papírpénzek romlását legtöbbször háborúkhoz és az azt követő zűrzavarhoz lehet kötni. Ugyanígy járt mindjárt az első pénz funkciót betöltő papírjegy is. Az arabokkal és a tibetiekkel vívott sorozatos háborúk hatalmas pénzéhséghez vezettek, amit a Pao-csao-k nagy mennyiségű nyomtatásával próbáltak ellensúlyozni, ami mögött már nem volt sem áru, sem rézpénz, sem gazdaság. Így gyorsan inflálódni kezdett, a lakosság próbált szabadulni tőle, hiába tiltották a rézpénz nagy mennyiségű birtoklását. Akinél ottragadtak a papírjegyek azok tönkrementek, már senki nem bízott és nem fogadta el ezeket, ez a 800-as évek elejére tehető.

Újabb papír alapú pénz 970-ben adtak ki, aminek a neve Pien-Csien (kényelmes pénz) volt, és ugyanarra a sorsa jutott mint elődje, de egészen 1488-ig használták, utána Kína sokáig felhagyott a fém alapú érmek ilyen helyettesítésével.

ming_banknote2_1.jpg

Kínai papírpénz 1375-ből

Kínától más népek is átvették a papírpénz ötletét: 1294-ben a perzsák, 1337-ben a japánok.
Európában először 1357-ben Hispániában használtak ilyent először, de később is többször
megjelent, főleg a 16-ik századi Németalföldön, de ezek mind elszigetelt példák, mert csak
helyileg és átmenetileg használták egy-egy ostromlott városban, ahol a hatóság mintegy
ígérvényként adott ki papírutalványokat, hogy majd az ostrom végén aranyra váltják azokat.

A papírpénzek tartós és széles körű használatára a 19-ik század elejéig kell várni.

tizforint_1759_zehn_gulden.jpg

 Az első magyar papírpénz 1759-ből, természetesen osztrák kiadás. Az első önálló magyar bankjegyet majd csak 1848-ban adják ki Kossuthék.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://penztortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr227000755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

¿Qué tapas hay? 2014.12.21. 20:37:17

Klassz összeállítás. Az első "magyar" bankjegy az nem inkább az 1762-es Bancozettel-sorozat volt?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.22. 09:35:02

érdekes, de egy kicsit rövidke poszt volt a témához képest, nem?

Pénztörténet 2014.12.23. 10:51:46

@¿Qué tapas hay?: Az korai vagy különleges helyzetekben használt fémpénz-helyettesítő papíroknál mindig felmerül, vajon melyik tekinthető valódi pénznek, hiszen legtöbbjüket eleinte nem a napi forgalomba szánták. A kép ugyanannak a Wiener Stadt Banco-nak volt kibocsájtása (fizetési jegy), mint az általad említett Banco Zettel-nek. És természetesen itt nagyon erősen idézőjelbe kell tenni a magyar kifejezést, hiszen az 1700-as évek papírpénzeit Magyarországon nem is volt kötelező használni.

Pénztörténet 2014.12.23. 10:53:18

@doggfather: Igazad van, lesz részletesebb poszt is, ez inkább a ténylegesen első kínai papírokra koncentrált.
süti beállítások módosítása