HTML

Pénztörténet

A blog a pénz történetével foglalkozik, főleg numizmatikával, azaz érmékkel, de szó lesz bankjegyekről, pénzhelyettesítőkről, a pénz történetével foglalkozó kidaványokról, könyvekről, újságokról és katalóguskoról. A fő témakör: a Római Birodalom III-IV-ik századi, és a középkori magyar érme kibocsájtás X-XVI. század között.

Friss topikok

Numizmatikai blog

2014.01.09. 11:23 Pénztörténet

Kínai érmehamisítás nagyüzemben

Címkék: dollár hamisítás érmek hamisítvány Kína

Ezt a bejegyzést nem én írtam, hanem egy amerikai numizamtikus írását fordítottam, aki egy kínai haimsítással foglalkozó banda egyik tagjától kapta a képeket és az információkat.

1.jpg

Ezen a képen egy kínai munkás látható aki egy hamisító csapat tagjaként üres érme lapkákat adagol a présbe, ahol a hamis érmek készülnek. A jól szervezett és jól felszerelt hamisító csapat számos embert alkalmaz gyári körülmények között. A másolt érmeken kívül kínai régiségeket és műalkotásokat is készítenek.

2.jpg

Ez már egy másik érme présgép, amin hamis Morgan dollárokat készítenek.

3.jpg

Ez egy közelebbi fotó az előző gépről. Jó néhány frissen készült hamsi Morgan dollár fekszik a gép jobb oldalánál. Proof technikával készül Morgan érmeknek látszanak, amelyek nagy bizonyosággal a kézi adagolású gépen készültek., de néhány gép olyan réginek látszik, hogy feltételzhetően normál érmekről van szó (nem proof). Akárhogy nézzük is, proof vagy normál veret, egy biztos: mindegyik hamis.

4.jpg

Ez egy közeli kép a frissen készült kínai Morgan dollárokról. Nem tudhatni, hogy az előző képeken látható gépekkel, vagy a csapat más gépein készültek, de nagyon jó minőségű másolatokról van szó. Természetesen a hamisítók utólag módosítanak is rajtuk, hogy ne mindegyik nézzen ki teljesen ugyanúgy: kopás, elszíneződés, karcolások és egyéb apró jeleket alakítanak ki a felületen. Sok ilyen pénzt lelpleznek le PCGS és NGC oldalakon (profi numizmatikai honlapok), de a legtöbb gyűjtőkhoz kerül „eredetiként”.

5.jpg

Itt egy maréknyi hamis dollár éle látható, amik az előző képen is megtalálhatóak. Nem győzőm hangsúlyozni, hogy számomra ezek magas minőségű hamisítványnak tűnnek, amik készülhettek akár eredeti .900 ezrelékes ezüst lapkákra is, de akár más anyagra is. A kínaiak több mint 1500 éve nagy szakértői az öntvényeknek.

 6.jpg

Itt van egy másik érme készítő gép, amit ebben a nagy kínai hamisító műhelyben használnak. Egy női munkás működteti a gépet, amely a széleket nyomja rá az érmére. Ez a gép valamenynire különbözik attól az élenyomó géptől ami az amerikai pénzverdében van amit az arany érmek készítéséhez használnak. Sokkal inkább hasonlít az un Castaing Machnie-hez, amit először fejlesztettek az érmek élének alakításához. Mike Diamond és Fred Weinberg szakértők szerint is ez a gép az élek rajozaláthoz készült. A kép bal oldalán látszik is egy érme amint épp átmegy a gépen.

7.jpg

Az érmeveréshez sok verőtőre van szükség, és úgy látszik a kínai hamisítóknak sokféle nagyon jó minőségű van. A képen rengeteg amerikai ezüst dollárhoz való ilyen eszköz látszik, van néhány indián fejes verzió is éa néhány külföldi érme is. A nyíllal jelölt verőtő valószínüleg valamilyen görög érméhez való.

8.jpg

Ezen a közeli fotón - az előzőből nagyítva – un „crown sized”, azaz nagy átmérőjű érmékhez készült verőtövek vannak. Az 1833-as 5 drachma-s görög érem fölött egy angol 1800-as évek elejétől vert angol éremhez való eszköz látható, 1899-es évszámmal.. Az angol érme eredetiben több száz dollárt ér, a görög több ezret. Mindegyik verőtő sok ezer hamisítvány elkészítéséhez jó, így magas haszonnal kecsegtet.

9.jpg

Itt egy másik présgép látható a kínai műhelyből, amelyet két férfi működtet, és elég réginek és elhanyagoltnak tűnik. Meglehetősen mocskos hely, úgynaúgy ahogy a munka jellege is az, ahogy hamisítják a ritka érmeket és szennyezik a gyűjtői piacot az ebay-en keresztül.

10.jpg

Ez a széles átfogójú kép kicsit csalóka elsőre. Vegyük figyelembe, hogy ezek nem hagyományos méretű tálcák, a kép felső-középső részén az ott egy kék színű, normál méretű szék. Ahhoz viszonyítsuk a tálcák nagyságát. Körbe-körbe pedig hamisított kínai ezüst érmekkkel van tele minden doboz, szépen rekeszekbe rendezve. Sok ezek közül a PCGS, NGC, ANACS és egyéb érmeminősítő rostáján fennakad, de a legtöbb szépen a gyűjtök tálcáiba kerül mint „eredeti”. Habár egy részüket eredetileg másolatként adják el, de mivel semmiféle jelzést nem nyomnak rájuk így tisztességtelen emberek már nagy haszonnal, mint eredetit adják el.

11.jpg

Egy közelebbi kép az előzőről, látható miylen mennyiségben gyártják az érmeket. A legtöbb ezüst színű, habár valószínűleg nem ezüstből készültek, vannak közöttük rézérmek is. A dobozok nem tünnek túl erősnek, habár az érmek ilyen mennyiségben nagyon súlyosak, mégha nem is ezüstből vannak. Ahogy egy ottani forrás elmondta, az ilyen dobozolású érmek közvetlen mennek az érmebörzékre, de természetesen nem ezekből a dobozkból árulják azokat. Az ilyen mennyiségű érmehalom zárt ajtók mögött cserél gazdát, hogy aztán a gyűjtők az egyes érmekkel találkoznak már.

12.jpg

Végül vessünk egy pillantást a selyem borítású tálcákra. Ez a közeli fotó sok-sok frissen nyomott hamis un Liberty Quarter negyed dollárost mutat, de van ott indián fejes cent, és mindenféle egyéb amerikai érme (dime, nickel).

13.jpg

Itt a hamisító banda „bemutatóterme” látható. Olyan mint egy kis lerakat, ahova a vásárlók betérhetnek, és akár kis mennyiségben is vásárolhatnak hamis érmeket és mást is amit itt készítettek.

14.jpg

A forrás szerint itt valamiféle raktár látható, de mivel az angolja nem volt túl jó, lehet, hogy ez egy másik bemutatóterem, de az is lehet, hogy ez egy a vásárlók számára nem bejárható terem, sokkal rendezetlenebb és koszosabb.

15.jpg

A tároló tele van kínai hamis indián fejes centtel és amerikai un nagy centtel. Ez utóbbiak 1854 és 1857-es dátummal készültek, az indián fejesek pedig 1869, 1870,1871,1872,1877,1908,1909-el. Van egy 1856-os sas cent is. Úgy néz ki a hamisító banda az értékes és ritka évjáratú érmekre specializálósott, olyan extrém ritka érmeket is készítve mint az 1913-as Liberty Nickel. Ennek ellenére azért vannak jóval hétköznapibb évjáratok is, amelyek eredetiben 15-20 dollárért kelnek el. De ha belegondolunk, hogy az érmek előállítási költsége 2-4 cent, akkor is szép hasznot jelentenek. Ők nem adnak el darabokként, hanem replika-nagykereskedőnek hívják magukat, és nem az ő hibájuk, hogy mások rosszra használják az a tevékenységüket. Ők csak kitöltik a piaci keresletet.

16.jpg

Ez egy sokkal rendezetlenebb és koszosabb helység, mint néhány másik, feltétlezhetően bemutatóteremnek mondott rész, amiket az előző képeken láthattunk. De mindegy is, bemutatóterem vagy raktár, vagy akárhogy hívjuk is, a célja nem tisztességes: érmékkel és más antik hamisítványokkal töltik meg ezeket, elárasztva a nyugati piacokat.

17.jpg

A hamisító banda nemcsak érméket másol, hanem mindenféle más numizmatikai értéket is, nemesfém ruadakat, súlyokat, bankjegyeket stb, amik ezeken a képen is láthatók.

18.jpg

Az egyik mulatságos, ha egyáltalán lehetsége ez, a kínai hamisítók nagy mennyiségű antik vas másolata. Azért ironikus ez, mert az eredeti antik holmiból is rengeteg van Kínában. A földművesek állandóan találnak a földjeiken ilyen holmikat, minden évszakban az ország minden területén. Olyan temetőket tárnak fel, ahol szó szerint millió számra találnak ősi kínai érméket és régiségeket. Az egyetlen probléma az, hogy ezek kivitelét halállal büntetik, míg a másolatok exportjáért csak adót kell fizetni.

19.jpg

A kínai kapcsolat által küldött képek közül tucatszám találni olyant amely másolt antik tárgyakat ábrázol amiket ez a banda hamisított. Mivel ez a fórum főleg az érmekre koncentrál, így más tárgyakról csak párat mutatok itt, de tisztában lenni azzal, hogy az kínai hamisítványok köre minden eladható dologra kiterjed. Az itt látható tárgyak úgy néznek ki, mintha évszázadokig a föld alatt feküdtek volna, de az ott dolgozó forrás szerint csak a múlt héten készültek.

20.jpg

Ezek nemrég készült kínai ókori érmek, ugyanattól a hamisító bandától akik az ezüst dollárokat, réz és egyéb hamis ezüst érmeket is készítik. Habár ezek az érmek is "földesnek" néznek ki, de mégis úgy kezelik, mintha most öntötték volna azokat.

21.jpg

Ezek az érmek, habár hamisak, olyan érmeket utánoznak amelyeket Kínában legalább 2500 éven át készítettek. Az eredeti kínai érmek jelenleg a leggyakoribb és legolcsóbb érmek közé tartoznak a piacon, de olyan sok hamis darab készül Kínában, hogy veszélyes vásárolni az eredetiekből is, hacsak nem ismeri valaki ezeket alaposan. Az ilyen érmek nagyon meggyőzőek tudnak lenni, főleg azok számára, akik nem kifejezetten kínai érme-gyűjtők.

22.jpg

Ezen a képen, amit a hamisító csoportból való forrás küldött, jó néhány bankjegy látható. Ez lett a legjobb ilyen kép. Az itt látható dolgok amolyan turistáknak szánt emléktárgyaknak tűnnek. Az alsó polcon hátul a pénzveréshez használt verőtövek láthatók, hátha valaki otthon is akar  néhány hamis pénzt készíteni.

23.jpg

Ezen a  képen hamis érmek széles választéka látható, amelyek már átmentek egyfajta megművelésen, hogy használtnak vagy földből kiásottnak látszanak. Ezek a kínaiak kiválóan értenek ahhoz, hogy a frissen készült tárgyakat régivé alakítsák, és ezek az érmek kíváló példáját adják ennek a régi kínai hagyománynak.

24.jpg

Ezen a képen, amit a kínai hamisítók küldtek, az érmek különböző tartóban, műanyag tokban vannak, amelyken a minőségi besorolás is látható. Szórakoztató látni olyan megjegyzést, mit ez: „AU 55 Details – Cleaned” (kb: verdefényes, megtisztítva). Mintha az érme verdefényes lenne, amely a tisztításánál megsérült. Sajnos ez a színlelés becsapja az embereket, mert sokszor vitatkoztam olyanokkal akik képtelenk voltak elhinni, hogy a hamisítók direkt roncsolják az érmeket, leszorítva az értéküket, azért, hogy hihető legyen az eredetiségük. A hamisítók tudják, hogy a sérülések sok gyűjtőnél sokkal elfogadottabbá teszik az érmeket, mert eloszlatják a gyanút az eredetiséggel kapcsolatban.

A tartókban látható papírok nem PCGS vagy NGC típusok, de nincs kétség afelől, hogy az itt készült hamis érmeket tették a szintén hamis vahy nem létező besorló szervezet tartóiba.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://penztortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr635748544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BigPi 2014.01.10. 07:15:42

Ha jól értem a Kínaiak saját maguk alatt vágják a fát. Hiszen minél több érmét vernek annál értéktelenebb.

Bár a képek alapján nem egy hamisító üzemnek tűnik inkább valamilyen emléktárgy készítőnek. Bár illenék jelölni valahogy ezek játék pénzek.

Mészáros Laci 2014.01.10. 08:00:08

@BigPi:

De még mindig többet kapnak ezekért a hamisítványokért, mint amennyibe az előállítás kerül.

Egyébként nagyon találó, hogy "maguk alatt vágják a fát" - a kinézerek rengeteg téren viselkednek úgy, mintha nem lenne holnap, ezzel sikerült elérniük, hogy a kínai a silány szinonímájává vált. Gondojjbele, hogy a kábellopások legfőbb célpontja a réz-éhes kínai ipar - majd a világ minden tájáról összelopott rezet beépítik hihetetlenül gyenge minőségű, néhány üzemórán át működőképes barkácsgépekbe...

2014.01.10. 08:01:55

A tojáshamisítás durvább volt.

OkoskaTo:rp 2014.01.10. 08:29:41

Ez egy elég sok éves cikk, egészen pontosan 2008-ból.

A képek pontos sorrendje stb. alapján nem az About.com-ról dolgoztál?
coins.about.com/od/worldcoins/ig/Chinese-Counterfeiting-Ring/Chinese-Fake-Coin-Minting.htm
Az eredeti írásra azért illett volna linket berakni.

Csakjoaruk Webáruház · http://csakjoaruk.hu 2014.01.10. 08:45:52

A vatera is teli van replika árusokkal :)
A replikáknál ha jól tudom fel kell tüntetni valami jelzést ami egyértelművé teszi hogy az.
Ez sima hamisítás.

Pénztörténet 2014.01.18. 16:57:02

@OkoskaTo:rp: A cikk keletkezési időpontja lényegtelen, mivel a jelenség ma is általános.

A bejegyzés elején jeleztem, hogy ez egy eredeti cikk fordítása a képekkel együtt, aki nagyon el akarja olvasni angolul is, az megkeresheti google-al, de köszi, hogy megkönnyítetted a dolgukat.

Pénztörténet 2014.01.18. 16:58:52

@Csakjoaruk Webáruház: Így van. A hivatalos másolaton kell lenni valamiféle jelzésnek, pl egy COPY feliratnak beütve. Ha ilyen jelzés nincs, akkor hamisítványnak számít. Az USA-ban tudtommal erre tövény is van.

tibcsii77 2014.08.25. 17:30:16

Hozzám is eljutott 4 darab "Kinai dollár"
A piacokon rengeteget látni.
Az eredetihez képest nagyobbak a Morgan dollár 38,1mm ezeknek pedig 44 mm az átméröjük.Ja és az eredetiek ezüstök,ezek pedig repülnek a mágneshez.Az ezüstöt nem vonzza a mágnes.
A pecsa bolhapiacon láttam ezek közt magyar 1900 as ötkoronás érméket,már bánom,hogy nem néztem meg tüzetessebben.
A pecsában négy árúsnál láttam ezeket 5000 forintért kinálják.
De van aki 2000 et kér érte de ezerért is odaadja.
Sajnos veszik mint a cukrot.
Ha az anyaga és a mérete stimmelt volna akkor engem is becsapott volna.Szerintem ezek a leg veszélyesebbek mert vert hamisitványok.

HgGina 2016.12.07. 17:14:35

@BigPi: nem vágják maguk alatt. És az áruk csak a hamisaknak csökken. Az eredetiek ára emelkedik, csupán a szakértőknek van több dolguk. Aki meg hülye, és megveszi a jelöletlen, vizsgálatlan hamisat, az meg is érdemli. Hülyének lenni nem kötelező.

WildBear 2017.12.22. 13:49:30

Ezeket látjuk viszont a Vaterán, mint "utánveret"-et.
(Utánveret; az eredeti jogtulajdonos készítette. Ezek: hamisítványok.)

k.ropi 2020.05.05. 22:03:00

@HgGina: Egyetértek. Nemcsak az érmékkel, de más egyéb termékekkel ugyanez a helyzet. Mindent hamisítanak, ez tény. De röhejes, amikor egyes turkálós rongyokat árusító eladók a Vaterán többszörös áron adják el a hamisított ruhákat (Fred Perry, Adidas, Prada, stb.) és a hülye vevő inkább megveszi tőlük, mint azoktól, akik eredeti, de természetesen drágább cuccokat adnak el...
süti beállítások módosítása