HTML

Pénztörténet

A blog a pénz történetével foglalkozik, főleg numizmatikával, azaz érmékkel, de szó lesz bankjegyekről, pénzhelyettesítőkről, a pénz történetével foglalkozó kidaványokról, könyvekről, újságokról és katalóguskoról. A fő témakör: a Római Birodalom III-IV-ik századi, és a középkori magyar érme kibocsájtás X-XVI. század között.

Friss topikok

Numizmatikai blog

2014.12.28. 09:15 Pénztörténet

Hamis euró érmek Kínából

 

Az angol rendőrség figyelmeztette a lakosságot, hogy a kínai hamisító bandák megtanulták, hogyan készítsenek az eredetihez rendkívül hasonlító hamis kétfontos és euró érmeket. A hatóságok attól félnek, hogy ezek a hamis érmek elárasztják az országot. Az egyfontost rendkívül sokat  hamisítják, addig a kétfontost szinte meg sem kísérelték utánozni, mert technikailag nagyon nehéz összeilleszteni a belső részt a külső peremmel (hasonlóan a mi 100-200 forintosunkhoz).

Három hónappal ezelőtt viszont az olaszországi Nápolyban a rendőrök lefoglaltak egy szállítmányt, amiben nagy mennyiségű bimetál euró érme alapanyag volt. Az eddig nem tapasztalt szállítmány nagysága okot ad az aggodalomra, hogy a kétfontos is sorra kerül, meg valószínűleg más értékes hasonló európai érme.

 euro_alapanyaga_1.jpg

Az üggyel foglalkozó nyomozó szerint a hamisítók mindig is próbálkoztak a kétfontos utánzásával, de mindig könnyen fel lehetett ismerni a hamisítványt, ha az asztalra dobták, mert a rossz illesztés miatt zörgő hangot adott ki.

Az érmeket valószínűleg egy shanghai-i banda készítette és a főnök szervezte a szállítást Nápolyba, ahonan a bűnbanda többi tagjához osztották szét szerte Európában. Ezeket Palermóból egy ghánai csoport irányította. Miután 12 embert letartoztattak, a nyomozó elmondta, hogy a jól szervezett bandának minden eszköze megvolt ahhoz, hogy nagy mennyiségű és jó minőségű hamis érmet állítsanak elő, az alapanyag pedig olyan jól sikerült, hogy az európai automaták elfogadják azokat. Angliában a széles körű vizsgálat csak egy hamis kétfontost talált.

 2fontoserme_osszehasonlitva.jpg

Két fontos érme: bal oldal hamis, a jobb eredeti

 A két különféle fémből készült - hétköznapiasan: kétszínű - bimetál érmeket a hamisítás megelőzése miatt tervezték ilyenre. Először Olaszországban (és San Marino) 1982-ben adtak ki ilyent, Magyarországon 1996-ban (100 forint). A 2009-ben bevezetett kétszáz forintos alapanyagát Koreában készítik és az MNB-nél nyomják rá a magyar motívumokat. Ritka, de létezik trimetál - háromfémű érme is (Grönland, korábban Franciaországban is).

 bimetal_erme.jpg

 

 

 

Források:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2886170/Chinese-criminal-gangs-master-ability-create-perfect-euro-2-coins-investigators-reveal-shipments-forgeries-arriving-Italy.html

http://www.thetimes.co.uk/tto/news/uk/article4306100.ece

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://penztortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr457010831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_e30st_ 2014.12.28. 21:46:38

ez az érme/érem szavak vegyes használata elég zavaró.
Másrészt az első bekezdésben ami írva vagyon, hogy az 1 fontos érme nehezen hamisítható, téves információ.
Sőt, pont az ellenkezője igaz.
Nagy Britanniában minden 27. egyfontos hamis. A british múzeumban is a pénzekről szóló teremben van egy hatalmas vitrin, tele hamis érmékkel, és elég jóféle másolatokkal.
Nekem is már többször akadt a kezembe visszajáróként egyértelműen hamis 1 fontos érme. Elvileg le kéne adni a rendőrségen, de nem adnak helyette igazit (mert az állam nem cserél hamis pénzt igazira), úgyhogy ilyenkor mindig igyekszem minél hamarabb elkölteni. Aztán általában postákon, bankokban szűrik folyamatosan, de az utánpótlás is állandó.

¿Qué tapas hay? 2014.12.28. 22:43:51

Hamis euróérmék Kínából.

Akármennyire nem illik helyesírással kötözködni, de a betűvel leírt címletértékek különírása rettentően zavaró. Különösen a font esetében, mert ott az -s-képzős melléknévi alak (fontos) többjelentésű szó.
kétforintos érme, vagy 2 forintos érme -> 2 Ft címletű érme
két forintos érme -> 2 db, meg nem határozott címletű forintérme

A különírás csak összetett számnevek (huszonöt forintos, tízezer forintos) esetén helyes. (vö. AkH 114)

Szerintem ez egy pénztörténeti blogon fontos kérdés.

Pénztörténet 2014.12.29. 11:46:00

@_e30st_: Köszönöm a kiegészítést. Ha találkozol ilyen hamis éremmel még, fel tudnád adni nekem postán? Természetesen minden költséget térítek.

Pénztörténet 2014.12.29. 11:52:25

@_e30st_: és köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet az egyik félrefordításra, javítva.

Pénztörténet 2014.12.29. 11:53:42

@¿Qué tapas hay?: Nem baj ha szólsz, tényleg zavaró volt a sokféle írás. Javítottam, köszönöm.
süti beállítások módosítása