HTML

Pénztörténet

A blog a pénz történetével foglalkozik, főleg numizmatikával, azaz érmékkel, de szó lesz bankjegyekről, pénzhelyettesítőkről, a pénz történetével foglalkozó kidaványokról, könyvekről, újságokról és katalóguskoról. A fő témakör: a Római Birodalom III-IV-ik századi, és a középkori magyar érme kibocsájtás X-XVI. század között.

Friss topikok

Numizmatikai blog

2014.01.24. 19:24 Pénztörténet

Kemény János erdélyi aranyforintja

Címkék: aranyforint erdélyi érmek Kemény János

Be kell valljam, nem nagyon értek az erdélyi érmekhez, de szerintem azoknál szebb nincs, és ha unatkozó milliomos lennék azokat gyűjteném. És ez az: ha a korábbi bejegyzésemben a kelta érmekről írtam azt, hogy ritkák és drágák akkor az erdélyi pénzekre ez még inkább vonatkozik. Egyszer lapozgattam a világ aranypénzeit bemutató katalógust, abban a legdrágább érme egy erdélyi arany volt. A drága erdélyi pénzekre példa egy nemrég elkelt aranyforint.

2014. január 14-16-án tartott Heritage aukción elkelt egy aranyforint, amelyet Kemény János erdélyi fejedelem nevében bocsájtottak ki 1661-ben. Eladási ára egész pontosan 30550 amerikai dollár, azaz kb 6,7 millió forint.

Huszár Lajos könyve szerint Kemény János számára csak Kolozsváron és Segesváron vertek pénzt, de érdekes, hogy az őt követő Apafi Mihály számára működött a legtöbb pénzverde Erdélyben, de hát ő 30 évig is uralkodott.

Az érme adatai:
Hivatkozások: KM350, Fr-422, AU58 NGC.

Előlap: jobbra néző mellkép, speciálisan Kemény János (és Apafi) pénzein látható csúcsos turbánban, jogarral.
Felirat: IO(annes) KEMENI - D(ei) G(gratia) P(rinceps) T(ransylvaniae) - azaz: Kemény János, Isten kegyelméből Erdély fejedelme.

Hátlap: A Kemény család címere: a koronából kiemelkedő szarvas, körülötte az erdélyi jelképek: Nap, Hold, hét bástya. Felirat: PAR(tium) REG(ni) HVN(gariae) DO(minus) ET SI(culorum) CO(mes) - Magyarországi részek ura, székelyek ispánja

A feliratokban használt címek majdnem állandóak voltak János Zsigmondtól kezdve, bár időről-időre bővült vagy elvettek belőlük.

Kemény János rövid ideig uralkodott, kb 1 évig, a Habsburgok támogatásával, elődje és utódja is a törökök embere volt. A Nagyszőlősi csatában halt meg 1662-ben, utóda a legtovább uralkodó erdélyi fejedelem, Apafi Mihály.

Kemény_János_arany_dukát_előlap.jpg

Kemény_János_arany_dukát_hátlap.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://penztortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr835770921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása