HTML

Pénztörténet

A blog a pénz történetével foglalkozik, főleg numizmatikával, azaz érmékkel, de szó lesz bankjegyekről, pénzhelyettesítőkről, a pénz történetével foglalkozó kidaványokról, könyvekről, újságokról és katalóguskoról. A fő témakör: a Római Birodalom III-IV-ik századi, és a középkori magyar érme kibocsájtás X-XVI. század között.

Friss topikok

Numizmatikai blog

2013.05.31. 13:15 Pénztörténet

Pecunia non olet - azaz a pénznek nincs szaga

Egy korábbi Rubiconban találtam az alábbi írást:

A PÉNZNEK NINCS SZAGA

Mindenki ismeri a Vespasianus császárnak tulajdonított híres mondást: „A pénznek nincs szaga." Sokan latinul is idézik: Pecunia non olet. Ha azonban ókori forrásban szeretnénk megtalálni, például Suetonius Vespasianus életrajzában, hiába keressük.

vespa165.jpg
„Fia, Titus egyszer szemrehányást tett neki, amiért kieszelte a vizeletadót. Vespasianus erre az orra alá dugta az első befizetésből származó pénzt (pecuniam), és megkérdezte, bántja-e a szaga (num odore offenderetur).

Titus azt mondta, nem; mire ő közölte, hogy ez bizony a vizeletből való. "A latin szállóige három szavából a császár valójában csak egyet, a pénz jelentésű pecuniát említette. A lényeget összefoglaló mondás a szállóige-gyűjteményekben csiszolódott ebbe a formába.


A történet háttere közismert. Vespasianus Nero halála és az egy évig tartó polgárháború után üresen vette át az államkasszát (69). Változatos adókkal és gazdaságélénkítő politikával próbálta meg feltölteni a kincstárat. Kreatív adóinak egyike az utcai illemhelyek megsarcoltatása volt. Ezeket a vizeldéket általában gyapjúkallózók üzemeltették vagy bérelték, mivel a vizelet ammóniát tartalmaz, amelyet a gyapjú tisztításához használtak. A császár azzal érvelt, hogy a kallózók ingyen jutnak hozzá munkájuk egyik nyersanyagához, vagyis adót kell fizetniük az ammónia beszerzése után.


Vespasianus törvénye annyira közismert lett a szállóige alapján, hogy az utcai vizeldét olaszul a mai napig vespasianónak, franciául pedig vespasienne-nek hívják.

Vespasianus.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://penztortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr95337466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása