HTML

Pénztörténet

A blog a pénz történetével foglalkozik, főleg numizmatikával, azaz érmékkel, de szó lesz bankjegyekről, pénzhelyettesítőkről, a pénz történetével foglalkozó kidaványokról, könyvekről, újságokról és katalóguskoról. A fő témakör: a Római Birodalom III-IV-ik századi, és a középkori magyar érme kibocsájtás X-XVI. század között.

Friss topikok

Numizmatikai blog

2013.05.18. 14:33 Pénztörténet

A Bernhard-hadművelet : náci pénzhamisítók a II. Világháborúban

Címkék: bankjegy hamis pénz II. Világháború Bernhard Bernhard-hadművelet pénzhamisítók


Ez az angliai 5 fontos bankjegy 1937-es kiadásának egy nagyon jó minőségű hamisítványa, amit az 1940-es években készítettek Auschwitzban zsidó pénzhamisítók. 1942-1945 egy Bernhard Krüger nevű német SS tiszt veezetésével, kivételezett körülmények között, a többi rabtól elkülönítve dolgoztott a művészekből, nyomdászokból és más szakemberkeből összeállított csoport.


Bernhard 019.jpg

A németek célja a bankjegyek forgalomba hozatalával az infláció növelése, a font iránti bizalom és ezzel az angol gazdaság megrengetése volt. Habár angol banki szakemberek is elismerték, hogy ezek voltak az angol font legjobb másolatai, és rengetek is került forgalomba, céljukat nem érték el. A legnagyobb problémát a háború után jelentették, amikor is az 50-es években Anglia kénytelen volt az összes 5 fontos és afeletti bankjegyét lecserélni.

A németek számára annyi előny származott, hogy svájci és más semleges országok bankjaiban beváltva, nagy haszonra tettek szert, és ebből finanszírozták pl Mussolini kiszabadítását, valamint a háború után a nácik menekülését Európából: ez volt az Odessza hadművelet.
 

A hamisítók műhelyében L5, L10, L20, és L50 fontos bankjegyek készültek, összesen majdnem 9 millió darab, 134 millió font értékben. A fele 5 fontos volt, a legkevesebb az 50-esből volt. Mai értékük kb 150-200 dollártól indul, természetesen az 5-ös a legolcsóbb, de a ritkábbak 500-600 dollárba kerülnek. Néha még most is kerülnek elő újabb pédányok, mert a háború végén Ausztriában a németek rengeteg pénzes ládát süllyesztettek el az Alpokban lévő Toplitz-i tóban. A bátrabbak meg is próbálkozhatnak felhozni néhány ládát.



A hamisítványokat néhány jellegeztes eltérésről lehet felismerni: a legszembetűnőbb, hogy a vízjelben a Bank of England második N betűjének alsó szárából induló vonal a talp közepétől indul, míg az eredetinél a talp bal oldalról. A felismerésben segít még az Angliát jelképező Viktória rajzolatának néhány elnagyolt eleme, főleg a szemei, és rajz szélén lévő díszítés kidolgozatlansága, valamint a címletet leíró betük körül lévő körök közül a sarkokban lévők szögletessége. Ezeken kívül meghatárzott sorszámok, aláírások, kiadási évek lehetnek csak a hamisítványokon.


A Bernhard-hadműveletről 2007-ben egy Oscar-díjas osztrák-német film is készült, Pénzhamisítók címmel.
Akit érdekel a téma érdmes megnézni, jó szórakozást hozzá.

Bernhard 022.jpg

Bernhard 004.jpg

Bernhard 013.jpg

Bernhard 007.jpg


Nagyobb térképre váltás

Toplitzsee.JPG

bernhards-Toplitz.jpg

Bernhard_tiszt.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://penztortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr945306023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása