HTML

Pénztörténet

A blog a pénz történetével foglalkozik, főleg numizmatikával, azaz érmékkel, de szó lesz bankjegyekről, pénzhelyettesítőkről, a pénz történetével foglalkozó kidaványokról, könyvekről, újságokról és katalóguskoról. A fő témakör: a Római Birodalom III-IV-ik századi, és a középkori magyar érme kibocsájtás X-XVI. század között.

Friss topikok

Numizmatikai blog

2013.05.14. 10:40 Pénztörténet

Septimius Severus verőtő-hibás dénárja


A mai bejegyzés kissé rövidre sikerül, nemrég hozzám került egy verőtő-hibás dénár, amit itt szeretnék bemutatni. Gyakorlott szemeknek azonnal feltűnő, hogy a császári portré szakálla kissé nagyra sikerült, de nem a vésnők, hanem a verőtő miatt. Jobban mondva nem is a verőtő miatt, hanem az előző érméből az abba beleragadt ezüstdarab ragadt ehhez a példányhoz és az ott is maradt. Úgy látszik a minőségellenőrzés felületes volt, vagy egyszerűen ez még "belefért".

Előlap: SEVERVS PIVS AVG
Hátlap: RESTITVTOR VRBIS

Ezt a hátlapi feliratot tudomásom szerint 6 császár verette mindegyik, a III. században vagy annak valamelyik fordulóján. Septimius Severusnak (193-211) ezt az érméjét 201-210 között készítették a fővárosban, az ülő alak Rómát, a kezében lévő kisebb pedig Victóriát jelképezi. A hasonló feliratok a béke/jólét/nagyhatalmi státusz helyreállítását hírdetik (vagy inkább annak szükségességét), általában valamilyen válság, polgárháború vagy külső ellenséggel való harc után.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://penztortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr345298117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása