HTML

Pénztörténet

A blog a pénz történetével foglalkozik, főleg numizmatikával, azaz érmékkel, de szó lesz bankjegyekről, pénzhelyettesítőkről, a pénz történetével foglalkozó kidaványokról, könyvekről, újságokról és katalóguskoról. A fő témakör: a Római Birodalom III-IV-ik századi, és a középkori magyar érme kibocsájtás X-XVI. század között.

Friss topikok

Numizmatikai blog

2013.06.17. 15:33 Pénztörténet

Fasiszta jelkép egy amerikai pénzérmén

Címkék: pénz jelkép érme dime USA faiszta

Tavaly jutottam hozzá az alábbi  1940-es kiadású USA 10 centeshez.

dime.jpg
Az USA, mint Svájc is, eléggé ragaszkodik pénzverési hagyományaihoz, sokszor a mai napig használatosak közel száz éves érmei is, hiszen alig változtatnak rajtuk valamit. Így van ez a 10 centessel is, amit dime-nek hívnak, 1796 óta készítik és általában az előlapi érmekép után nevezik el az egyes sorozatokat, jelenleg az 1946-ban bevezetett Roosevelt sorozat a nyerő, nem meglepő módon az előlapon látható Franklin D. Roosevelt után kapta nevét. De a mai bejegyzés főszereplője az ezt megelőző sorozat, amelyet 1916-1945 között vertek és szintén az elején látható alak után nevezték el Mercury dime-nek (Merkúr istenség után), és amely az un. Barber típust váltotta le. Adatai: 90% ezüst+10% réz, átmérő: 17.9 mm. A hátlapon viszont az olasz fasizmus mozgalmi jele, a fasces látható, ami viszont eredetileg a hatalom ősi római jelképe. Vesszőnyalábokat fogtak össze bőrszíjakkal és bárddal, és a lictorok vitték a különböző hivatalanokok előtt, akiknek a fegyelmező-bírói hatalmát mutatta a fasces. A bárd alapvetően hozzátartozott a vesszőkhöz, de nem feltétlenül. A népgyűléseken kivették azt, illetve az alacsonyabb rangú hivatalnoktól is elvették ha magasabb rangúval találkozott. Ebből a szóból származik maga a fasizmus kifejezés is.

Látható például ezen az 1925-ös olasz két líráson, amit szintén nemrég sikerül vásárolnom.

lira.jpg


Az amerikai 10 centes tervezője Adolph A. Weinman volt, és igen a nevéből kitalálható, hogy német származású, Durmersheim-ben született, Németországban. De ennek semmi köze ahhoz, hogy milyen jelkép került az érmére, hiszen 1916-ban tervezte amikor Mussolini még szocialistaként a fronton harcolt. Tervezője szerint az USA háborúra való felkészültségét jelezték a hátlappal, ileltve a békére való törekvést is egyben (az USA 1916-ban még habozott, hogy belépjen-e a nagy háborúba). A probléma nem is ez, hanem, hogy még jó másfél évtizedig bocsájtották ki ezt a sorozatot, azután is, hogy Európában kompromittálták a jelképet.

A jelkép egy 1700-as évek végéről származó itáliai papírpénzen (szintén saját gyűjteményből):

papírpénz.jpg

És még egy kis meglepetés a mások iránt mindig érzékeny amerikaiak részéről. Nézzük csak meg jobban mi is van Lincoln kezei alatt a híres emlékhelyen, Washingtonban:

lincoln.jpg





Nagyobb térképre váltás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://penztortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr605365766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása