HTML

Pénztörténet

A blog a pénz történetével foglalkozik, főleg numizmatikával, azaz érmékkel, de szó lesz bankjegyekről, pénzhelyettesítőkről, a pénz történetével foglalkozó kidaványokról, könyvekről, újságokról és katalóguskoról. A fő témakör: a Római Birodalom III-IV-ik századi, és a középkori magyar érme kibocsájtás X-XVI. század között.

Friss topikok

Numizmatikai blog

2013.05.14. 10:40 Pénztörténet

Szapolyai János (1526-1540) pénzverése

Szapolyai János (1526-1540) pénzverése

Az utolsó nemzeti király pénzverése a magyar pénztörténet egyik legérdekesebb fejezete. Mivel a királyi pénzügyigazgatás iratai szétszóródtak, sok a találgatás és a feltételezés - jószerével az ellenfél, I. Ferdinánd király (1527-1564) propagandairataira és az elfogult kortársakra vagyunk utalva. Az előadásban azokra a kérdésekre keressük a választ, amelyeket a magyar pénztörténetírás mind a mai napig nem tudott megnyugtatóan megválaszolni: rossz minőségűek voltak-e János király pénzei? Szétesett-e az utolsó nemzeti király pénzügyigazgatása? Rossz gazdája volt-e a királyi jövedelmeknek a János-párt? Ha mindezt teljességgel megválaszolni nem is tudjuk, abban bízzunk, hogy a megoldáshoz közelebb jutunk majd.Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://penztortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr895298112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.