HTML

Pénztörténet

A blog a pénz történetével foglalkozik, főleg numizmatikával, azaz érmékkel, de szó lesz bankjegyekről, pénzhelyettesítőkről, a pénz történetével foglalkozó kidaványokról, könyvekről, újságokról és katalóguskoról. A fő témakör: a Római Birodalom III-IV-ik századi, és a középkori magyar érme kibocsájtás X-XVI. század között.

Friss topikok

Numizmatikai blog

2014.08.11. 14:46 Pénztörténet

Crispus VOT/V kis bronza

Nemrég sikerült beszereznem az alábbi római kis bronzot, amit Crispus caesar, Nagy Constatntinus elsőszülött fia nevében bocsájtottak ki. Az előlap a szokásos, balra néző páncélos mellkép, felirata a nevének és címének rövidítései: FL(avius) IVL(ius) Crispus NOB(ilissimus) CAES(ar), azaz az apja mellett "csak" cézári címet viselt, hiába volt a birodalom egyik legjobb hadvezére. Nagyon fiatal kora ellenére is, tegyük hozzá.


IMG_7438_előlap-horz.jpg


Az érme hátlapja érdekesebb motívumokat mutat: a koszorús VOT/V középen lévő irat típus egy kicsit ritkább a többi kisbronz-hátlaphoz képest, de nem az beszerezhetetlen darab. A verdejel már jobb: öt betűből áll. A TS utal arra, hogy Thessalonikiben készült, azaz a mai Görögország északi részén, a negyedik officinában, amit a harmadik görög delta betű mutat. A negyedik-ötödik betű: VI. Azt, hogy mi ez a hatos szám a mai napig nem tudják a numizmatikusok, épp úgy, ahogy a 3-ik századi billon antoninanusokon megjelenő XXI-et sem tudják megmagyarázni egyértelműen.

A kérdéses érme a Sear katalógusban a 16756-os sorszám alatt szerepel (RIC 105-106, VII. ). A Sear kötetben a 16739-es érménél hoz egy lehetséges magyarázatot a VI-os számra:
ez a jelölés Thessaloniki-i verdében jelent meg és 320-24-es években használták. Carson könyvében (Coins of the Roman Empire) azt írja, hogy ez egyfajta értékjelzés volt, utalva Licinius 6 scrupula súlyú follisának egyhatod értékére (1 scrupula = a római font 1/288-ad része). Ezt a magyarázatot Sear elvetette, mivel ugyanekkor megjelent a VII-es jelölés is, az pedig nem illik ebbe a magyarázatba.

Mindenesetre ez egy ritkább verdejel, kb a kétszeres árat adja mint a legkommerszebb kis bronzok, a koszorú nélküli verzió pedig ennél is többet ér.

Az érmet 320-ban adták ki, utalva Crispus 5 éves cézárságára, ezt a címet 316-ban kapta apjától.



IMG_7438_jeloles.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://penztortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr546595311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása