HTML

Pénztörténet

A blog a pénz történetével foglalkozik, főleg numizmatikával, azaz érmékkel, de szó lesz bankjegyekről, pénzhelyettesítőkről, a pénz történetével foglalkozó kidaványokról, könyvekről, újságokról és katalóguskoról. A fő témakör: a Római Birodalom III-IV-ik századi, és a középkori magyar érme kibocsájtás X-XVI. század között.

Friss topikok

Numizmatikai blog

2014.04.08. 14:20 Pénztörténet

Fémdetektoros fosztogatók újabb rablása

Címkék: fosztogatás csempészet Visy Zsolt fémdetek keresőzés

A Magyar Nemzet 2014. április 5-i számában jelent meg egy hosszú beszélgetés a Seuso-kincsről, és ebben elhangzott egy rövid beszámoló Visy Zsolttól arról, hogy megint nagy mennyiségű római pénzleletet vittek ki az országból, amit illegális fémdetektorosok ástak ki Magyarországon és csempésztek külföldre, megfosztva a régészeket a kutatástól és Magyarországot a szakmai világhírtől (lásd a szlovákok milyen pozitív propagandát tudnak csinálni a kassai kinccsel). Íme a részlet az újságból:

Magyar Nemzet: Ismerünk más olyan esetet, hogy hasonló méretű, súlyú műkincset csempésztek ki az országból?

Visy Zsolt: Napi történet is van. Hiteles forrásból nemrég jutott tudomásomra, hogy tízezres vagy azt meghaladó darabszámú kincset, pénzérméket vittek ki, bocsátották áruba. Római érmeket, mondhatni, egy légiókasszát, teljes évi zsoldot. Le is verte a piacon az ezüstérmek árát. Nagy baj, ha ezt a folyamatot Magyarország nem tudja megállítani. Az Icomoson (Műemlékek és Műemlékhelyek Nemzetközi Tanácsán) keresztül is próbálunk nyomást gyakorolni, hogy a magyar állam hozzon olyan törvényt, amelyik ezt meg tudja fékezni. De ez még nem elég. Hozzunk olyan intézkedéseket, amelyek valóban érvényt tudnak szerezni a törvényeknek. És kezdődjön meg olyan felvilágosító- és didaktikai munka, amely révén megértetjük a magyar néppel, hogy a föld kincse a magyar nemzet kincse.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://penztortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr135987841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása